Årsager til Isninger

Årsager til Isninger

Årsager til Isninger

Årsager til Isninger

Hvad er emaljeslitage?

Tandemalje er den hårde, yderste overflade af en tand. Selvom emaljen er hårdere end noget andet stof i kroppen, kan det med tiden gradvist slides bort og blotlægge dentinen nedenunder, hvilket kan føre til tandfølsomhed.

Emaljeslitage kan være forårsaget af:

What is Enamel Wear?

Tænderskæren

Skærer du tænder, enten om natten eller om dagen? Hvis ja, kan du slide emaljen ned og med tiden blotlægge den underliggende dentin.

Tandbørstning

Hvis du børster for ofte eller for kraftigt, vil din tandemalje med tiden blive slidt væk eller du kan udvikle vigende tandkød.

For at forhindre dette skal du spørge din tandlæge eller tandplejer til råds om den bedste tandbørstningsteknik og mundhygiejnerutine for dig og prøve at bruge en blød tandbørste, som f.eks. en Sensodyne Gentle Care Soft tandbørste.

Syreerosion

Med tiden kan syreholdige føde- og drikkevarer slide din tandemalje bort - dette kaldes for syreerosion. Syreholdige føde- og drikkevarer omfatter frugt og frugtsaft, kulsyreholdige drikkevarer, vin og alt, der indeholder eddike såsom ketchup og salatdressing. Blot fire syreholdige "fødevarer" i løbet af dagen kan udsætte din tandemalje for syreerosion, der også kaldes for syreskader. Hvis du mener, at din tandemalje kan være udsat for syreskader, bør du tale med din tandlæge:

  • Spørg tandlægen til råds om den bedste tandbørstningsteknik og mundhygiejnerutine for dig
  • Spørg om kostvejledning, og hvordan du bedst beskytter dine tænder mod virkningerne af syreskader ved at børste to gange dagligt med en fluortandpasta

Tip: Din tandlæge kan se de tidlige tegn på tandslitage, så det er vigtigt at gå til regelmæssig kontrol. Hvis du tror, du kan være udsat for emaljeslitage, bør du tale med din tandlæge.

OM ISNINGER