Er det svært at tale om dårlig ånde?
Sådan kan du gøre det.

Dårlig ånde. Halitosis. Det er et følsomt emne. Denne ubehagelige, og dog ret almindelige, tilstand kan gøre alle mennesker usikre, men når du kender nogen, som tydeligt har dårlig ånde, hvad er så den rigtige eller venlige fremgangsmåde?

Uanset om du dater, er venner med eller arbejder sammen med nogen med dårlig ånde, må du ikke antage, at det er bedst ikke at sige noget. En person kan være helt uvidende om sin dårlige ånde. Så spørg dig selv, om du ville være glad for, at nogen venligt gjorde dig opmærksom på det, hvis situationen var den modsatte, og du var uvidende om din egen dårlige ånde?

Hvis svaret er ja, eller eventuelt bare måske, findes der venlige, taktfulde måder at nærme sig problemet på. Hvis du vil tale om dårlig ånde, skal du først og fremmest vide, hvad du taler om. Her får du nogle nyttige oplysninger (som du kan bruge selv eller dele med andre) og nogle måder, hvorpå du kan tackle det følsomme emne.

Dårlig ånde? 5 mulige årsager

Inden man starter med at tale om dårlig ånde, er det vigtigt at få en bedre forståelse af, hvilke årsager der kan være til, at ens ånde lugter dårligt. Dårlig ånde kan være en midlertidig situation som morgenånde, eller det kan være et kronisk problem.

1. Dårlig mundhygiejne

Der dannes konstant plak og bakteriebelægninger på, rundt om og mellem dine tænder, og dette kan forårsage dårlig ånde. Når disse bakterier nedbryder madpartikler i din mund, kan det fremkalde en ildelugtende gas, der giver dig dårlig ånde.

Den bedste måde at forebygge dette på er at sørge for at have god mundhygiejne: Børst tænder to gange dagligt med en fluorholdig tandpasta, f.eks. Sensodyne Fresh Mint eller Sensodyne Extra Fresh Gel, og brug tandtråd til at fjerne plak og madrester, som sidder fast mellem tænderne, hvor det er svært at nå ind.

2. Nogle former for mad og drikke giver problemer

Når du spiser mad med stærk lugt, såsom hvidløg, løg og krydderier, eller drikker kaffe eller alkohol, kan du midlertidigt få dårlig ånde. Dertil kommer, at sukkerholdig mad og drikke kan øge bakteriemængden i munden.

3. Rygning og snus

Både cigaretrygning, piberygning og snus kan få din ånde til at lugte dårligt. Det kan også misfarve dine tænder og øge risikoen for tandkødsproblemer.

4. Slankekure

Faste- og slankekure eller low carb-diæter kan forårsage dårlig ånde. Det skyldes, at når kroppen tvinges til at nedbryde fedt, producerer den kemikalier, der kaldes ketoner. Disse frigøres i din ånde og får den til at lugte dårligt.

5. Sygdomstilstande

I sjældne tilfælde kan visse sygdomme få din ånde til at lugte. Mavetarmlidelser, hals- og lungeinfektioner kan forårsage dårlig ånde. Diabetes ledsages nogle gange af dårlig ånde.

Hvordan tager du hul på emnet dårlig ånde

Trin 1: Brug en gylden regel som guide

Det er altid en god idé at behandle andre, som du selv gerne vil behandles. Venlighed er nøglen til at fortælle nogen, at de har dårlig ånde.

Stil dig selv spørgsmålet, “er jeg den rette person til at tage emnet op?” Hvis personen ikke er en god ven, et familiemedlem eller en kollega, er emnet måske for personligt og vil blot virke stødende.

Trin 2: Vær diskret

Træk personen til side til et uforstyrret sted. Sørg for at sikre dig, at ingen andre er inden for hørevidde.

Trin 3: Lod stemningen

Du kan starte med at stille et spørgsmål i stil med: “Hvis du f.eks. har noget på tænderne, eller der hænger toiletpapir fast på dine sko, ville du så foretrække at blive gjort opmærksom på det?”

Svaret er måske lidt vagt (“Det ved jeg ikke. Hvorfor?”), så vær opmærksom på din tone og dit kropssprog, når du beslutter, om du vil gå videre.

Trin 4: Vær direkte, men forsigtig

Det er et følsomt emne, som kan opfattes pinligt. Gør det kortfattet og venligt. Et par ideer kan være: “Det er ikke et stort problem, men du har måske spist et eller andet til frokost”, eller “Jeg synes, du har lidt dårlig ånde om morgenen.”

Det er bedst at være taktfuld og samtidig ærlig. Brug vendinger som “Jeg har lagt mærke til” eller “Jeg har selv haft samme problem” for at flytte fokus til dig selv og dermed gøre det mindre pinligt for modtageren.

Trin 5: Vær hjælpsom

Tilbyd hjælp ved at foreslå et par grundlæggende tips eller produkter til god mundhygiejne.

5 måder at holde din ånde frisk på

Som du allerede ved, er det bedre at forebygge end at helbrede. Dette kan du gøre for at sikre, at din ånde ikke får folk til at vende hovedet bort.

  1. Børst to gange dagligt.
  2. Brug tandtråd dagligt.
  3. Vælg en fluortandpasta som Extra Fresh Gel, der kan fjerne plak og bakterier og samtidig give dig en langvarig følelse af frisk ånde.
  4. Drik meget vand.
  5. Lad være med at ryge.

Sensodyne Extra Fresh Gel

  • Langvarig beskyttelse mod isninger*
  • Ekstra frisk smag
  • Langvarig følelse af frisk ånde
    *ved tandbørstning to gange dagligt

Få mere at vide

 

Sensodyne Repair and Protect

Sensodyne Repair & Protect

Sensodyne Repair & Protect kan faktisk hjælpe med at reparere de følsomme områder på dine tænder og beskytte mod isninger.

 

 

 

 

 

Se vores produkter